Avocații apărării Mitropolitului Longhin Jar sunt supuși presiunii: un avocat otrăvit, altul arestat

Unul dintre avocații care îl apără pe Mitropolitul Longhin a fost otrăvit, iar altul a fost arestat pentru a executa 4 ani de închisoare, împiedicându-se astfel prezența lor la procesul de la Herța din 17 noiembrie 2023.

Primul proces a avut loc la 16 octombrie 2023 la Tribunalul din Herța, și acuzatorii nu au fost prezenți. S-au încălcat proceduri, acuzarea a dat dovadă de neprofesionalism și nepregătire a procesului, astfel încât avocații apărării au cerut retrimiterea cazului la cercetări, așa cum ar fi trebuit. Instanța a respins cererea și au fost stabilită data de 17 noiembrie 2023 pentu următorul proces. Mitropolitului Longhin nu i-a fost permisă luarea cuvântului.

Acuzele sunt nefondate: trei persoane ar fi fost ofensate că Mitropolitul Longhin a spus în predică, public, că dorește să facă parte din Biserica lui Hristos. Nu se știe cine sunt aceste persoane, și nici dacă există. Asta în timp ce autoritățile nu investighează discursul de ură din publicațiile ucrainene, sau tulburările publice ale activiștilor împotriva ortodocșilor adunați în fiecare zi să împiedice ca Lavra Pecerska din Kiev să fie preluată de stat, și călugării expulzați.

Sunt mai multe procese îndreptate împotriva ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice în care dovezile sunt insuficiente sau fabricate: în cazul starețului de la Mănăstirea Pecerska din Kiev, Mitropolitul Pavel, experții trebuie să interpreteze declarațiile lui pentru a determina ce a vrut să spună, iar în cazul Mitropolitului Ionatan de Tulcin dovezile au apărut pe calculatorul acestuia după ce a fost luat de forțele de securitate, și era în posesia lor. Tot dânsului i-au fost plantate dovezile chiar în timpul perchezitiei, în timp ce ei filmau! Și a primit 5 ani de închisoare, fiind în vârstă de 74 de ani!

Cel mai celebru caz este cel al Mitropolitului de Cerkasi, Teodosie, în arest la domiciliu din aprilie 2023. De la distanță, prin apel video a luat parte la o conferință a Națiunilor Unite pentru drepturile omului din Geneva, unde i s-a acordat statutul de apărător al drepturilor omului în Ucraina (UN human rights defender).

În toate cazurile de procese se observă lipsa unor dovezi evidente și palpabile, scopul acestora fiind de a pune presiune pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, condusă de Preafericitul Onufrie de la Kiev.

Informațiile despre aceste îngrădiri ale libertăților fundamentale ale ortodocșilor din Ucraina a ajuns și pănâ în America, unde tot mai multe voci publice au început să spună adevărul: celebrul jurnalist Tucker Carlson și avocatul Ben Amsterdam au facut publice aceste lucruri, înregistrarea fiind preluată de multimiliardarul Elon Musk.

Actualizare 14.11.2023:
Valentin, avocatul otrăvit a trecut la Domnul pe data de 12.11.2023, in jurul orelor 22.
Dumnezeu să îl odihnească!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *