Avocat: “Dovezile” de vinovăție a episcopului Ionatan au fost create în mod artificial

Fișierele cu broșuri anti-ucrainene “descoperite” în computerul Mitropolitului Ionatan au fost create când computerul era deja în mâinile anchetatorilor.
https://spzh.news/en/news/75940-lawyer-evidence-of-bishop-jonathans-guilt-was-created-artificially

Apărarea Mitropolitului Ionatan de Tulcin și Bratslav, condamnat la cinci ani de închisoare, a depus un recurs prin care a cerut anularea verdictului, reexaminarea probelor și închiderea dosarului împotriva episcopului. Avocatul episcopului, Ihor Chudovsky, a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat lui Pershy Kozatsky.

“Credem că nu există nicio dovadă a vinovăției Mitropolitului, iar aceasta nu a fost dovedită de primă instanță”, a spus el.

Potrivit avocatului, anchetatorii și experții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au fabricat dovezi împotriva episcopului sub presiunea conducerii lor.

“În apelul meu, ridic două întrebări: prima se referă la persecuția pentru opinii religioase și la încălcarea dreptului la libertatea de conștiință, iar a doua se referă la încălcarea dreptului la apărare și a prezumției de nevinovăție. Șefii autorităților de stat au vorbit despre vinovăția episcopului Ionatan chiar înainte ca acest caz să fie examinat în instanță. Ne amintim cum a fost “numit” ca agent FSB, că ar fi “lucrat” pentru statul agresor. Aceste cuvinte, rostite de înalți oficiali, nu au fost confirmate în verdictul instanței, dar sistemul vertical de aplicare a legii a funcționat, deoarece atunci când primul șef al SBU vorbește de vinovăție, ce concluzie va face expertul, care este un subordonat al acestui șef, în cadrul examinării? Și ce ar trebui să facă anchetatorii dacă nu au dovezi? Probabil că ar trebui să le creeze”, a notat Chudovsky.

Potrivit lui, astfel de “dovezi” au fost trei pliante “găsite” în computerul Mitropolitului și în sediul administrației eparhiale. Conținutul fiecăruia dintre ele intră sub incidența unui articol separat din Codul Penal – 109, 110 și 436.

“Potrivit anchetei, dintr-un motiv oarecare, episcopul a găsit foarte precis pe internet pliante cu trei elemente de infracțiune (pentru a face cazul mai mediatizat!), le-a descărcat pe computerul său, apoi le-a tipărit și a “încercat” să distribuie aceste pliante. Dar “încercarea” a eșuat pentru că episcopul sau altcineva a “pierdut” aceste pliante în vârful unei cizme care era păstrată în administrația Eparhiei. Acolo au fost găsite. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de amar”, a spus avocatul.

El a subliniat că și rezultatele examinării efectuate de un angajat al Institutului SBU indică o falsificare a probelor. Potrivit constatărilor sale, fișierele cu broșuri anti-ucrainene “descoperite” pe computerul Mitropolitului Ionatan au fost create la 15 octombrie 2022 – la patru zile după percheziția la sediul episcopului. La acel moment, computerul se afla deja sub controlul anchetatorilor.

Avocatul a subliniat, de asemenea, inconsistența versiunii investigației potrivit căreia Mitropolitul ar fi tipărit pliantele pentru distribuire pe o imprimantă.

“Pliantele au fost produse prin tipărire, nu prin imprimantă”, a precizat avocatul apărării. “Se pune întrebarea: unde este această imprimantă? Efectuați o examinare, arătați-o instanței!”.

După cum a relatat Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, apărarea Mitropolitului Ionatan a declarat anterior că înregistrarea video a percheziției la casa episcopului indică faptul că forțele de securitate au comis o infracțiune de grup – au plantat pliante anti-ucrainene fabricate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *